De kunstwerken
wat kun je waar zien op het terrein
750 jaar Gouda, wij geven de stad door… Een stad groeit en ontwikkelt zich verder… een tentoonstelling ín progress in ontwikkeling…
Wat wordt het mooi en bijzonder! Sommige kunstenaars hebben hun werk reeds vanaf aanvang geïnstalleerd, anderen ontwikkelen hun werk verder of beginnen aan nieuw werk. Het proces is zichtbaar voor het publiek. Er zal steeds iets nieuws te ontdekken zijn…
U kunt de route volgen volgens het plattegrond, maar ook uw eigen pad kiezen…
Hieronder volgens de nummers op het plattegrond (hierboven), de beschrijving van de kunstwerken, die u kunt tegenkomen op uw weg…
1. Het laboratorium
Op deze locatie vindt u naast het informatiepunt ook een kleine artshop. Daarnaast is het een binnenlocatie voor de volgende werken:
Ingezetenen
de stoel
Arjenne Vossepoel
(installatie, video) – in progress
Bewoners maken en leven de stad! Het is dan ook belangrijk om de ingezetenen in de spotlghts te zetten en de geschiedenis van ‘de Gouwenaar’ toen, nu en in de toekomst zichtbaar te maken. Gouwenaren zijn (en worden) zittend geportretteerd en geprojecteerd op een lege stoel (als ingezetene). Deze worden verwerkt in een videoregistratie, die zich in een loop eindeloos herhaalt en blijft groeien. In ons dragen wij de genen van die voor ons kwamen, maar ook van hen die nog komen gaan. Samen zijn wij de ‘eeuwige Gouwenaar’.
Verder ziet u in deze installatie twee ‘kijkdozen’ met ‘de stoel’ en een nog onbekende toekomst (work in progress).
Tijdens de expositieperiode kunt u nog steeds meedoen aan de fotoshoots en onderdeel worden van het kunstwerk en eregalerij, hoe leuk is dat! Informatie bij de balie en op de website.
Historische vrouwen uit Gouda
Birgitta Sundstöm Jansdotter
Van oudsher kennen we vooral de mannen uit de geschiedenis, maar kennen wij ook de vrouwen die hun voetsporen in de historie (soms zelfs het wereldtoneel) hebben nagelaten? Zijn er van hen ook portretten, wat is er bekend?
Birgitta besloot hen in de spotlights te zetten, sommigen kennen we wel, maar anderen? Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, Jacoba van Beieren, Henriëtta Hoffman, Jacobina Nicolina van Dantzig-Melles, Antje Nagel en Anna van Hensbeek. Bij ieder portret leest u precies wie zij waren en hoe Birgitta hen in het licht heeft gezet.
Meer lezen over de historische vrouwen uit Gouda
Theorie van een einde
Saskia Serlé en Arjan Velner
(mixed media)
Het is maar een theorie of toch een voorspelling?
Gouda over 750 jaar, konden we maar een kijkje nemen in de toekomst….
Meer lezen over de kunstenaars
N.A.P.
Jan Mostert
installatie, hout
Al sinds mensenheugenis is er sprake van hoog water, laag water, overstromingen en droogvallen. De relatie van Gouda met water is welbekend.
De kracht van het water is groter dan de mens.
In N.A.P. zien we een kleine molen, een drooggevallen polder of zijn het de sloten en.. immens grote golven.
Loop je om het beeld heen zijn de golven beter zichtbaar en zien we de billen van een spelend kind. Was het molentje dan toch een speelobject en zien wij de dingen in het juiste perspectief?
Meer lezen over de kunstenaar
Tijdcapsule
Kees Hendriks
(metaalkunst) – in progress
Het is een spannend idee… een tijdcapsule waarin je voorwerpen vindt uit het verleden of de toekomst? Wat zullen wij vinden? En wat als we de capsule aan de toekomst geven, wat zullen Gouwenaren bij het 800 jarig jubileum in de capsule vinden?
Het object is nog in progress en zal de komende tijd zichtbaar worden voor publiek… tot die tijd is in ieder geval een replica zichtbaar in de vitrine…
Meer lezen over de kunstenaar
Air
Marin de Jong
(mixed media)
De mens wil altijd hogerop en verder weg. Mensen beklimmen toppen van bergen en lijken daarmee idealistisch en natuurliefhebber. Toch worden jaarlijks duizenden zuurstofflessen in de bergen achtergelaten als overbodige ballast. Hier vormen ze onderdeel van een universeel symbool voor ‘twilight zone’. Mensen beklimmen niet alleen bergen maar willen nog verder weg, naar andere planeten. Een andere realiteit?
Hideout
Marin de Jong
(Egg-tempera & PU-resin on jute)
We hebben een collectief geheugen en herinnering, herkenning van wat wij zien. Het is tijdloos.
Maar zijn de dingen altijd wat zij lijken?
Zeepaard der herinneringen
Edith Cammenga
(mixed media)
Tijd is tijdloos. Een vormloze mythe, door een gelaagde realiteit aan elkaar verbonden. Op het papier vloeien ze aan elkaar, krijgen net geen ontmoeting in tijd, verbeelding en vorm. De verbeelding, persoonlijk alternatief voor en naast de concrete werkelijkheid, is iets dat in de geest, in het hoofd van de mens geboren wordt. Elk beeld ontstaat onder invloed van nieuwe ervaringen, kennis die aan het reeds bestaande arsenaal wordt toegevoegd, een cumulatief proces dat continu gevoed wordt en in beweging is als een kwelder en de zee.
In de loop van de tentoonstelling worden steeds meer werken zichtbaar….
2. Rechtstreex
Direct naast het lab ligt Rechtstreex, waar in de etalage worden tentoongesteld: drie beeldschermen met video’s en tzt een schilderij:
Gouda migreert
water, slib en stenen
Manja Kindt
(video)
Als Gouda over 750 jaar een verdronken stad dreigt te zijn, hoe behouden wij haar dan voor de toekomst?
Eerst een onderzoek naar water, slib, vorming van land en stenen om een stad te (her)bouwen…
Verder op in de tentoonstelling vindt u meer over het project ‘Gouda migreert’ en hoe Goudse kunstenaars hier aan meewerken, zodat Gouda op een hoger gelegen deel in Nederland toekomstbestendig kan worden geadopteerd.
De koele torens
Eenvoudige vrouwen
(video)
In deze compilatie ziet u de verschillende performances van de Eenvoudige Vrouwen, waarin de koele torens op verschillende manieren en op verschillende locaties zijn gebruikt.
Meer lezen over de kunstenaars
Ingezetenen
de eregalerij
Arjenne Vossepoel
(video)
De geportretteerden (huidige, voormailge inwoners van Gouda en zij met Goudse roots) worden niet alleen op ‘de stoel’ geprojecteerd, maar worden tevens in een eregalerij opgenomen, die op de website is te zien. Heb je deelgenomen aan een van de fotoshoots? Dan vind je vanaf 1 augustus je portret op de website en in deze videoloop.
Amore del mondo
Maja Etman
(acyl op doek, mixed media)
Liefde is tijdloos en overal.
Meer lezen over de kunstenaar
3. Oever
Blik op Gouda
Marrianne Waalwijk
Marrianne werkt graag met gebruikt materiaal. Met behulp van gevonden blikjes zwerfafval bouwde zij een XXL portret en geeft hiermee en ‘blik op Gouda’.
Het is de vraag hoe de toeschouwer het bekijkt?
4. Oever / strand
Koele torens
Eenvoudige Vrouwen
(installatie, metaal)
Performance vrijdag 9 september 9 over 9 in de avond! Van harte welkom!
Water stroomt altijd naar het laagste punt. Behalve wanneer dat laagste punt onbereikbaar is, bijvoorbeeld wanneer daar een dijk omheen is gelegd.
Zo’n dijk ligt dan in feite niet om de rivier heen maar om het lager gelegen land.
Een door dijken en rivieren omringd land wordt vaak een ‘waard’ genoemd. De Krimpenerwaard bijvoorbeeld. Het land daar en rond Gouda lag ooit hoger dan de rivier, maar het is in de ongeveer 10 eeuwen sinds de ontginning steeds lager komen te liggen. Wel een meter of vier, vijf en misschien nog meer. Dit komt door onder andere ontginning, bewerking en kunstmatige ontwatering. En dit zakken gaat nog steeds door, met een of meerdere milimeters per jaar.
Gouda ligt aan een getijderivier, met eb en vloed. Behalve met zinkend land heeft de stad daardoor ook te maken met de stijgende zeespiegel. Misschien is het verstandiger om vast een hoger plekje op te zoeken?
Meer lezen over het kunstwerk
Meer lezen over de kunstenaars
Drijvende tuinen
Paul Daelmans
(mixed media, 2022)
Paul Daelmans tekende als idylischie oplossing voor de ondergelopen stad drijvende tuinen, die hij tot collage’s verwerkte.
Hier op het muurtje onder het afdak, ‘kijken’ de werken van Paul uit op het droge strand aan de oever. Zullen hier ooit tuinen drijven?
5. Lange arm
Voor dit werk moet u omhoog kijken…
Vieren van vrijheid
Matthé van Oostrom
(gemengde techniek)
Gouda staat van oudsher bekend om haar tolerantie. Vrijheid is een groot goed. Dat moet gevierd. Het jubileum ook!
Feest vieren kent grote hoogten!
Meer lezen over de kunstenaar
6. Warmoezerij
Wandelt u voor dit werk door de mooi aangelegde en onderhouden tuin…
Ganzen
Nelly Geluk
(keramiek) – in progress
Deze ganzen zijn ‘gansch Goudsch’…
Nelly laat zich graag inspireren door het gegeven van geboortegrond, een plek waar je je thuisvoelt. Dit ganzenvolk voelt zich hier heerlijk thuis.
De komende tijd zal het volk zich hier dan ook nestelen en verder uitbreiden…
7. Grasveld / muur
loopt u langs de muur van de Warmoezerij, komt u op een omsloten grasveldje… op het muurtje vindt u..
Scheepje varen
Johan Sietzema
(landart)
We kennen het liedje ‘scheepje varen’… kinderen spelen graag met water en bootjes… De installatie bestond oorspronkelijk uit een (op het gras) aangespoeld bootje met een serie ballen, als stille getuigen van een plek waar gespeeld werd. De ballen zijn er niet meer… het scheepje is door hoge golven meegenomen en gestrand op de muur…
Meer lezen over de kunstenaar
8. Groene wal
loopt u naar het einde van het terrein stuit u op een groene wal.. tussen het hoge gras en bossage vindt u..
Linie
Matthé van Oostrom
750 jaar samenleven is niet alleen maar feest. Soms is er discussie, strijd. Tot hier de grens, wiens grens, wiens linie. Soms moeten zaken bevochten worden…
om elkaar dan weer in de ogen te kunnen zien, beter te leren kennen en samen verder te kunnen…
9. Metaalloods
In deze loods vindt u de ateliers van 3 metaalkunstenaars, van wie meedoet
Work in progress
Stellan Aanhane
(metaalkunst, schilderkunst)
Stellan heeft in deze loods zijn werkplaats.
Soms is de loods open, soms is hij dicht, maar zijn werk zal vooral op het terrein te vinden zijn!
Work in progress all over the place. Het zal iets met fluor zijn wat kleur betreft en verder gaat het over ruimte innemen, op het knellende af.
Let dus de komende tijd op opvallende fluorachtige objecten op het terrein!
10. Vloedbosje
Het is even zoeken, maar dan komt u op (weer) een ander bijzonder stukje van het terrein. Loopt u naast de metaalloods verder door naar achteren, via de telefoon van de wind, loopt u door naar recht en komt u bij het vloedbosje…
Oeverloos
Arjenne Vossepoel
(installatie, gemengde techniek)
Het is niet duidelijk waar land en water beginnen of ophouden, er is vastland, er is drasland? het is een oeverloos zoeken naar vaste grond.. Het oprijzende water vraagt ons onszelf telkens opnieuw te verhouden en op te rijzen? zo ook de geschiedenis van Gouda met haar natuurlijke omgeving.
Wij mensen stellen grenzen, paal en perk en zetten de natuur naar ons hand, terwijl de natuur juist van ons vraagt met haar (en elkaar) mee te bewegen.
11. wievanZoetHout
Work in progress
St. Het Blauwe Kind
(schilderkunst) – work in progress
St. Het Blauwe Kind zet zich in voor de zichtbaarheid van mensen met een ernstige verstandelijke beperking in onze (Goudse) samenleving. Tijdens workshops op de buitenlocatie wordt geschilderd en de werken tentoongesteld.
12. atelier Jan Mostert
Er is bescherming!
Jan Mostert
Iedere stad, iedere plek, ieder mens heeft bescherming nodig. En soms heeft deze een onderhoudsbeurt of aanpassing nodig…
Work in progress
Jan Mostert
(hout)
De komende periode gaat Jan aan het werk, of moeten we zeggen: hij blijft maar doorwerken, immer in progress…
Jan laat zich niet alleen inspireren door de directe geschiedenis van de stad Gouda, maar zoekt het in diepere lagen.
Denkend aan geschiedenis, zijn eigen roots in het water, de kust en oergrond geeft direct connectie met de plek van GOUDasfalt.
Mijn strand is ook jouw strand
Ruben van Veen
(olieverf op doek, 2022)
We kijken door het raam in het strandhokje en zijn getuige van een ontmoeting een gesprek, een klein moment, een groot gesprek?
Zo in het voorbijgaan, tijdloos, universeel en persoonlijk tegelijk.
Meer lezen over de kunstenaar
13, 14, 15 betonmuren
loopt u langs de betonnen muren, als stille getuigen van de muren van de fabriek die hier ooit stond. Nu treft u hier kunstwerken, speciaal vervaardigd voor deze plek, deze muren.
Gouda migreert
Manja Kindt
(mixed media) – work in progress
Als Gouda over 750 jaar een verdronken stad dreigt te zijn, wat doen we dan om onze stad te behouden? Aan een hoger gelegen deel in Nederland ter adoptie aanbieden! Manja (voorheen Gouds kunstenaar en verhuisd naar Groningen) adopteerde het plan voor een toekomstbestendig Gouda op een Groningse wierde (terpdorp).
Op de betonnen muren ziet u 2 series van 3 zwarte panelen, als grondvlak en uitnodiging voor Goudse kunstenaars die hierop de komende periode hun schetsen zullen maken voor de herbouw/adoptie van Gouda in Groningen.
Manja zal op zeker moment de platen met haar busje ophalen, Groningen brengen en in het landschap plaatsen van een verdwenen wierdedorp. De videoregistratie wordt vervolgens bij de tentoonstelling op GOUDasfalt vertoond.
Verder een verzameling slibstenen. Hiermee kunnen kinderen muurtjes en dammen bouwen tegen het wassende water.
Onder begeleiding kunnen kinderen leren hoe zij zelf slibstenen kunnen maken met slib uit de IJssel.
Amore del mondo x4
Maja Etman
(acyl op doek, mixed media)
Liefde is tijdloos, overal en doet groeien…
Meer lezen over de kunstenaarr
16. Open zonnedak
tegenover de installatie van Manja Kindt (met de slibstenen en de drie zwarte panelen vindt u een open overkapping van het zonnedak)
In het voorbijgaan
Ria Volk
(installatie mbv fotografie) – work in progress
Gouda bouwt. Al veel langer dan 750 jaar zelfs. Simpele huizen op het platteland, die maar één generatie mee hoefden te gaan. En later ook stenen huizen in de stad. Daarvoor al was het omringende land ontgonnen door het graven van sloten. En er zijn dijken aangelegd. Ook was in Gouda al lang geleden industriële activiteit. Leerlooiers, bierbrouwers, stenenbakkers, bouwers, brekers, gatengravers. Werkmannen m/v
Een ?line-up? van huidige werkmannen M-V in Gouda.
Meer lezen over de kunstenaar
De dag is voorbij, je glimlach blijft
Ruben van Veen
(acrylverf en houtskool op strokarton, 2022)
Wat er ook gebeurt….
De morgen is ongewis
Ruben van Veen
(acrylverf en houtskool op strokarton, 2022)
De complexiteit en eenvoud van het samenleven in een beeld vervat.. of? Aan de toeschouwer de uitnodiging te ontdekken wat hij /zij ziet.
17. Onder zonnedak
Ingezetenen
For the time being
Arjenne Vossepoel
In elk huis is wel een stoel te vinden, zo’n stoel, zo’n keukenstoel. Vroeger al en zeker ook in de toekomst. De stoelen blijven en getuigen van degenen die het huis, de plek bewonen…
Hier kun je onder de ingezetenen door lopen…
18. Raamvitrine scouting
in de raamvitrine vindt de toeschouwer van tijd tot tijd iets nieuws, dan weer een aankondiging, dan weer nieuw werk, dan weer… in progress...
19. 14theRoad
ook hier kunt u soms zomaar iets van de tentoonstelling treffen of gewoon even fijn napraten op het terras of binnen bij deze gezellige horecagelegenheid…
20. WITHEET kleiwerkplaats
Er is altijd klei
Fenna ter Haar
(klei)
Dit is klei uit de Hollandse IJssel, Goudse klei. Gouda is 750 jaar, klei is veel ouder en is er in 2772 ook nog. Hebben wij dan onze verschillen overbrugd, de klimaatcrisis overwonnen of is hier water?
De klei vormt twee bergen, een kloof ertussen, tussen mensen met verschillende denkbeelden, zij en wij, vroeger en nu. Is deze overbrugbaar?
… en tenslotte
neemt u nog een kijkje in de kleine ARTshop in het laboratorium (nummer 1 op het plattegrond)? Hier vindt u een leuk aandenken voor een klein prijsje of kunt u nog eens napraten over wat u heeft gezien.
Kom nog eens terug en kijk waar er verder is gewerkt, wat er verandert, hoe de tentoonstelling groeit en de ontwikkeling van de stad zichtbaar maakt.
Heel hartelijk dank voor uw bezoek!
En graag tot ziens!
Wij geven Gouda door… doet u mee? Vertel verder en nodig mensen uit om ook te komen kijken!
En natuurlijk zijn wij benieuwd naar uw reactie. Schrijft u iets in ons gastenboek in het laboratorium of via de website?
De kunstenaars en vrijwilligers